Srijeda, 10 Prosinac 2014 13:46

Noć Muzeja - 2015.

DESETA NOĆ MUZEJA U MUZEJU AUTOMOBILA FERDINAND BUDICKI

 

Muzej automobila povodom desete Noći muzeja na temu ''Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um'', koja će se održati 30. siječnja 2015. godine od 18:00 sati do 01:00 sati priprema priču o Nikoli Tesli i njegovom projektu vožnje s električnim automobilom s kojima je izvodio testne vožnje 1931. godine.

Iz električne prošlosti u sadašnjost nas uvodi hrvatski izumitelj i konstruktor Mate Rimac koji izlaže električni automobil Concept One proizveden 2011. godine u Hrvatskoj.

Na noći Muzeja po prvi puta bit će predstavljen električni bicikl nastao u muzejskoj restauracijskoj radionici Muzeja automobila F. Budicki pod vodstvom konstuktora i Zlatka Vidića.

Uloženo je preko 2 godine rada na projektu izrade prototipa , proizvedena je originalana hrvatska rama, osmišljen atraktivan „retro“ dizajn te zadovoljeni svi tehnički standardi za jedno ovakvo vozilo.

U budučnost nas uvodi Carnetova prezentacija pametne učionice tj . učionice budućnosti . Učionica ima pametnu ploču i 20 tableta koji su međusobno umreženi. Ova učionica samo je još jedan u nizu projekata kojima CARNet u suradnji sa Samsungom potiče naprednu upotrebu informacijsko-komunikacijskih tehnologija u obrazovanju, integrirajući tehnologiju i nastavne procese.

 Koliko je ovo važna večer pokazuje i dolazak Nikole Tesle kojeg će na svoj poseban način utjeloviti Marijo Petreković.

 Za dodatnu zabavu pobrinuti će se Walter Neugebauer i njegov sastav „The Cadillac“

 Kao extra bonus svim događanjima pobrinut će se udruga „Red Čuvara grada Zagreba“ koja oživljava hrvatsku srednjovjekovnu povijest i kulturu i koja će upriličiti viteške borbe

...........................................

 

Uz sve navedeno u Muzeju se nalazi 100 povijesnih automobila, motora i bicikala od kojih su neki jedinstveni primjerci u Hrvatskoj. Kao atrakciju izdvajamo kamion Praga iz 1916. godine ( najstarije vozilo u Hrvatskoj) i Ford T iz 1922. godine.

Monografija Bešte, ljudi – ide auto ( Povijest automobilizma u Hrvatskoj 1898.-1945.).

Prva je to monografija s čak 480 autentičnih fotografija iz privatnih obiteljskih albuma koja nas uvodi u vrijeme od pojave prvog automobila u Zagrebu i Hrvatskoj do zaključne 1946. godine.

U prostoru Muzeja kao dio stalne postave nalazi se 100 rijetkih i nikad viđenih fotografija velikog formata (1x1m) hrvatske auto – moto povijesti

3000 fotografija vezanih za povijest automobilizma u periodu od 1926. -1986. prikazivati će se na 3 Led panela.  

 

Više u ovoj kategoriji: « Noć Muzeja - 2014 Noć Muzeja - 2017 »