Projekt Ferdinand Budicki ı Restauracije

RESTAURATORSKA KONZERVATORSKA RADIONICA

U sklopu Muzeja nalazi se i restauratorska konzervatorska radionica u kojoj se obnavljaju povijesni automobili, motori, bicikli te razne druge popratne memorabilije kao npr. benzinske pumpe, agregati, simulatori, auto radio aparati itd. U radionici obavljamo pregled, konzervaciju i očuvanje kulturne tehničke baštine korištenjem djelotvornih metoda koje služe za održavanje predmeta u stanju što bližem izvornom što je duže moguće.

Danas je ta definicija međutim proširena i više bi je mogli opisati kao etično upravljanje kulturnim dobrom. Konzervator-restaurator primjenjuje jednostavne etičke odrednice, kao što su:

• Načelo minimalne intervencije,

• Korištenje metoda i materijala usmjerenih ka reverzibilnosti, kako bi smanjili mogućnost problema kod budućeg tretmana, istraživanja i korištenja.

• Temeljito dokumentiranje svih poduzetih postupaka

Konzervator-restaurator mora uzeti u obzir i mišljenje treće osobe, kao i vrijednost te značenje objekta, uključujući fizičke potrebe materijala, kako bi donio odluku o ispravnoj konzervatorsko restauratorskoj strategiji eventualnog zahvata. Kroz sve faze: rastavljanje, limarenje, priprema i lakiranje karoserije, tapeciranje interijera, mehanički radovi i konačno sastavljanje sustavno se radi na spašavanju i arhiviranju tehničke baštine.

Kompletan proces obnavljanja automobila i motora u Muzeju u interakciji je s posjetiteljima koji imaju direktan uvid u ovaj često skriven segment šireg muzejskog djelovanja. Posebnu važnost restauracijska radionica ima za veliki broj djece vrtićke dobi, te učenike osnovnih i srednjih škola i studente koji u Muzeju dobivaju kvalitetan edukativni sadržaj vezan za izvan školsku nastavu kao nadopunu već stečenim znanjima iz ovog područja koje je inače nedovoljno zastupljeno u školskoj literaturi.

Restauratorska konzervatorska radionica u simbiozi s Edukativno – kreativnom tehničkom radionicom te stalnom postavom fotografija i dokumentarnih filmova iz povijesti automobilizma u Hrvatskoj zaokružuje muzejski odgojno obrazovni dio te daje vlastiti doprinos sveobuhvatnom očuvanju kulturne baštine.