Budicki na Britancu

U organizaciji Muzeja automobila Frdinand Budicki na Britanskom trgu u Zagrebu u petak 17. travnja počinju večeri „BUDICKI NA BRITANCU“', u okviru kojih će se na prostoru tog zagrebačkog trga svakog petka u večernjim satima održavati otvrena izložba iz fundusa 'Muzeja automobila Ferdinand Budicki'. 

Na izložbi će se svakog tjedna izmjenjivati povijesna vozila, artefakti i memorabilije iz povijesti automobilizma. Grad Zagreb podržava ovaj projekt, koji jednom od najljepših zagrebačkih trgova daje nov i autentičan sadržaj, a koji je dugoročna zanimljiva atrakcija za građane, ali i domaće i strane turiste. 

U okviru večeri 'Budicki na Britancu' osim izloženih automobila i motorkotača održavat će se i projekcije dokumentarnih filmova i nikad viđenih fotografija iz hrvatske automobilističke povijesti sakupljenih iz privatnih albuma kao i druženje i razgovor svih zainteresiranih sa vlasnicima i stručnjacima za starodobna vozila. 

Cilj nam je kroz zanimljiv pristup i sadržaj djelovati na podizanju svijesti o povijesnom razvoju automobilizma i revitalizaciji kulturnog identiteta Zagreba kroz prve automobiliste - esenciju građanskog društva na početku prošlog stoljeća .

Vrijeme je to u kojem su djelovali pojedinci koji su kreirali izgled današnjeg centra grada - od gradnje najznačajnijih građevina do cjelokupnog prometa u Zagrebu, ali i čitavoj Hrvatskoj. 

Cjelokupni postav na Britanski trg dolazi iz fundusa Muzeja automobila Ferdinand Budicki, dok su fotografije prikupljene u višegodišnjem istraživanju za potrebe Monografije 'Bešte ljudi – ide auto ( Povijest automobilizma u Hrvatskoj u periodu 1898. -1945.) autora Valentina Valjka.

TOP